Nieuwsbrief Gelria

Lees hier onze nieuwsbrief

Home / Rubberproducten / EPDM (drinkwaterkeur)

Gelria Pakking -Betrouwbare EPDM afdichtingen

EPDM pakkingen

Een pakking is een afdichting die een ruimte vult tussen twee oppervlakken of objecten. Een pakking kan gemaakt worden uit zeer verschillende materialen en wordt gebruikt om lekkage tussen twee of meer oppervlakken te voorkomen. Deze afdichting wordt vaak gebruikt om het lekken van een vloeistof of bijvoorbeeld lucht te voorkomen. Er zijn verschillende soorten pakkingen te verkrijgen die elk hun eigen toepassing hebben. Deze pakkingen kunnen vervaardigd zijn uit verschillende materiaalsoorten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een EPDM afdichting. Ben je benieuwd naar de verschillende materiaalsoorten en naar de pakkingen die Gelria aanbiedt? Lees dan snel verder.

Verschillende materiaalsoorten voor pakkingen

Zoals genoemd is een pakking een afdichting die een lekkage moet voorkomen. Pakkingen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen met elk hun voor- en nadelen. Een EPDM pakking komt vaak voor in bijvoorbeeld de waterindustrie of in buitentoepassingen . Naast EPDM zijn er ook andere materiaalsoorten die voor pakkingen worden gebruikt. Enkele verschillende pakkingen op een rijtje:

  • Rubberen pakking
  • Vezelplaten pakking
  • Grafiet pakking
  • PTFE pakking
  • Spiraalgewonden pakking

Rubberen pakkingen worden veel gebruikt bij het afdichten van leidingsystemen of andere verbindingen binnen machines. Deze soort pakkingen zijn over het algemeen geschikt voor gebruik tot 100 graden Celsius en worden veel gebruikt bij lage drukken. Een EPDM pakking valt ook onder rubberen pakkingen. EPDM is synthetisch rubber. Een EPDM afdichting heeft als groot voordeel dat het bestand is tegen temperaturen tussen de -20 en de 120 graden Celsius en UV bestendig is.

Naast rubberen pakkingen zijn er vezelplaat pakkingen. Dit zijn afdichtingen gemaakt van vezels, glas en carbon in combinatie met vulstoffen en rubberen bindmiddelen. Deze pakkingen zijn voor veel zaken te gebruiken. In tegenstelling tot een EPDM afdichting zijn vezelplaten pakkingen ook te gebruiken bij gemiddelde drukken tot 100 bar. Naast een rubberen en een vezelplaat pakking kun je ook kiezen voor een grafiet pakking. Dit is een pakking vervaardigd uit grafietolies. Een grafiet pakking is enorm drukvast en geschikt voor hoge temperaturen tot wel 500 graden Celsius. Meestal is een grafiet pakking ook voorzien van een RVS-versterking. Een grafiet pakking wordt veel gebruikt bij stoom, industriële vloeistoffen en chemicaliën.

PTFE pakkingen zijn pakkingen met een erg hoge chemische bestendigheid en zijn te gebruiken bij temperaturen tot wel 260 graden Celsius. Spiraalgewonden pakkingen zijn pakkingen vervaardigd uit een combinatie van geprofileerde metaalband met een niet metalen vulling. Dit soort pakkingen worden veel gebruikt bij hoge temperaturen en bij een hoge druk.

Wat voor soort EPDM pakkingen zijn bij Gelria.nl te verkrijgen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn pakkingen te vervaardigen uit verschillende materiaalsoorten. Daarnaast kunnen pakkingen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Hierbij kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een flenspakking en een mangat pakking. Een flenspakking is een pakkingsring die gemaakt is om tussen twee delen van een pijp geplaatst te worden. Wanneer twee pijpen aan elkaar vast worden gemaakt, worden de voorzijdes van de pijpen eerst vlakker gemaakt zodat er een groter oppervlak ontstaat. Vervolgens kan een flenspakking tussen de twee pijpen worden geplaatst zodat de ruimte goed afgesloten wordt.

Naast een flenspakking heeft Gelria ook een mangatpakking in het assortiment. Een mangatpakking is een pakking die wordt gebruikt om mangatdeksels, handgatdeksels en slikgatdeksels af te dichten.

Wij helpen u graag en snel met de juiste oplossing.

U weet wat u nodig heeft

Bestel direct in onze webshop uw product